Medžiagos, iš kurių gaminami indai |
Emaliuotuose induose galima gaminti, laikyti, sūdyti ir marinuoti įvairius maisto produktus. Vienas didžiausių tokių indų trūkumas yra jų trapumas. Nerūpestingai jais naudojantis atsiranda nuskelimai ir įtrūkimai, pro kuriuos ant metalo patenka drėgmė, ir prasideda korozija.
Aliumininiuose induose nerekomenduojama gaminti aštrių ir rūgščių patiekalų, troškinti ir kepti daržovių, virinti pieno. Ir nestipriai kaitinant, silpnos rūgštys ir šarmai ardo aliuminį, kuris patenka į mūsų valgį. Bet tokie indai geri tuo, kad juose patogiau virti košes, negu emaliuotuose induose. Pastaruosiuose pieno produktai dažnai prisvyla. Galima padaryti tokią išvadą: virti aliumininiuose induose galima, bet laikyti juose maito nevertėtų.
Teflonas – sluoksnis, saugantis nuo prisvilimo. Didelis jo trūkumas tas, kad jis jau 200 °C temperatūroje pradeda garuoti. Atlikti tyrimai rodo, kad teflono garai gali būti vėžinių susirgimų priežastimi. Bernardinai.lt: Naujo baubo vardas – teflonas
Indai iš ketaus yra sunkūs, bet maistas juose beveik neprisvyla. Jie lėtai įkaista (todėl juose ypač patogu troškinti) ir lėtai atvėsta.
Plastikiniai indai yra patogūs, bet gaminti juose nepavyks – išsilydys. Reikia saugotis plastikinių indų iš melamino! Jei atvirkščioje pusėje yra užrašas melamin – jokiu būdu nepirkite ir nenaudokite tokių indų. Melamino sudėtyje yra formaldehido, kuris gali išsiskirti į maistą nuo sąveikos su karštu vandeniu, ypač jei indai yra nors kiek įbrėžti. Formaldehidas įeina į kancerogeninių medžiagų sudėtį, stipriai dirgina akis, gerklę, odą, kvėpavimo takus ir plaučius.
Šaltinis: www.greenpeace.org |