Medžiagos, iš kurių gaminami indai

Indai iš nerūdijančio plieno yra atsparūs oksidacijai, verdant, produktai juose nepraranda savo savybių, skonio ir net vitaminų, tokie indai gražiai atrodo. Taip, tokie indai turi daug pranašumų, deja, jų sudėtyje esantis nikelis yra alergenas ir gali sukelti dermatozę. Nevertėtų naudoti tokių indų pernelyg dažnai, taip pat gaminti juose aštrius patiekalus. Tai liečia ir indus iš titano.

 

Emaliuotuose induose galima gaminti, laikyti, sūdyti ir marinuoti įvairius maisto produktus. Vienas didžiausių tokių indų trūkumas yra jų trapumas. Nerūpestingai jais naudojantis atsiranda nuskelimai ir įtrūkimai, pro kuriuos ant metalo patenka drėgmė, ir prasideda korozija.

 

Moliniuose puoduose maistą ruošė nuo senų senovės, o kartų patirtis negali meluoti. Viskuo gera tikra keramika, nuo aukštos temperatūros ji tampa tik tvirtesnė. Blogai yra tas, kad ji greitai sugeria riebalus, kuriuos sunku nuplauti. Dar vienas keramikos trūkumas – palyginus aukšta kaina.

 

Aliumininiuose induose nerekomenduojama gaminti aštrių ir rūgščių patiekalų, troškinti ir kepti daržovių, virinti pieno. Ir nestipriai kaitinant, silpnos rūgštys ir šarmai ardo aliuminį, kuris patenka į mūsų valgį. Bet tokie indai geri tuo, kad juose patogiau virti košes, negu emaliuotuose induose. Pastaruosiuose pieno produktai dažnai prisvyla. Galima padaryti tokią išvadą: virti aliumininiuose induose galima, bet laikyti juose maito nevertėtų.

 

Teflonas – sluoksnis, saugantis nuo prisvilimo. Didelis jo trūkumas tas, kad jis jau 200 °C temperatūroje pradeda garuoti. Atlikti tyrimai rodo, kad teflono garai gali būti vėžinių susirgimų priežastimi.

Bernardinai.lt: Naujo baubo vardas – teflonas

 

Silikoniniai indai yra elastingi, tvirti, išlaiko temperatūrą iki 280 °C. Juos galima naudoti orkaitėse, mikrobangų krosnelėse. Taip pat maistą juose galima užšaldyti. Silikonas nerūdija ir nelūžinėja, nesąveikauja nei su karštais, nei su užšaldytais produktais. Iš tokių indų maistą lengva ištraukti, maistas neprisvyla, juos galima sulankstyti.

 

Indai iš ketaus yra sunkūs, bet maistas juose beveik neprisvyla. Jie lėtai įkaista (todėl juose ypač patogu troškinti) ir lėtai atvėsta.

 

Taip pat yra ir valgomi indai. Lėkštės, pagamintos iš bambuko, cukranendrių, krakmolo ir vandens, kaip teigia gamintojai, jie padeda veiksmingai kovoti su aplinkos tarša. Įprastose sąlygose šie indai suyra per 180 dienų, o vandenyje išnyksta be pėdsakų per 2 dienas. Juose galima gaminti orkaitėje, mikrobangų krosnelėje, laikyti juos šaldytuve.

 

Plastikiniai indai yra patogūs, bet gaminti juose nepavyks – išsilydys. Reikia saugotis plastikinių indų iš melamino! Jei atvirkščioje pusėje yra užrašas melamin – jokiu būdu nepirkite ir nenaudokite tokių indų. Melamino sudėtyje yra formaldehido, kuris gali išsiskirti į maistą nuo sąveikos su karštu vandeniu, ypač jei indai yra nors kiek įbrėžti. Formaldehidas įeina į kancerogeninių medžiagų sudėtį, stipriai dirgina akis, gerklę, odą, kvėpavimo takus ir plaučius.

 


Šaltinis: www.greenpeace.org

 
Muzika | Masažuotojas Vilniuje, masažai Vilniuje | Autobusų nuoma | SEO PASLAUGOS | padanguparduotuve.lt | Kvalifikuotas darbas |