Peršalimas |
● Nuo peršalimo ir karščiavimo: 1 valgomąjį šaukštą džiovinto arba šviežio dobilo žolės užplikyti stikline verdančio vandens, palaukti 40 min. Įdėti valgomąjį šaukštą medaus (jei jo nėra, galima ir be jo). Gerti po pusę stiklinės 1-2 kartus per dieną, pageidautina prieš miegą.
● 1 didelį nuluptą svogūną išplauti, sutarkuoti ir sumaišyti su žąsies taukais. Nakčiai įtrinti mišiniu krūtinę ir aprišti šilta skara. Ryte prieš valgį vartoti po 1 valgomąjį šaukštą šio mišinio.
● Įberti į kojines garstyčių miltelių ir taip vaikščioti kelias dienas.
● Atsiradus pirmiems peršalimo požymiams: truputi pašildyti 0,5 litro natūralaus nepasterizuoto pieno, įmušti į jį vištos kiaušinį ir įdėti po arbatinį šaukštelį medaus ir sviesto. Viską kruopščiai išmaišyti ir išgerti prieš miegą. Ryte peršalimas turėtų dingti.
● Sumaišyti pusę stiklinės juodųjų serbentų vyno ir pusę stiklinės karšto vandens ir išgerti. Jeigu išprakaitavote ir temperatūra truputėlį nukrito, po valandos viską pakartoti. Patalynę keisti kaip galima dažniau. Ryte lengvai papusryčiauti, išgerti pusę stiklinės to paties vyno (be vandens) ir atsigulti.
● Nuo peršalimo, gripo ir avitaminozės: imti lygiomis dalimis po valgomąjį šaukštą bruknių lapų ir uogų, užpilti stikline verdančio vandens, pavirti 5 min., nukošti. Karštą nuovirą pasaldinti medumi ir tuoj pat išgerti. Per dieną reikia išgerti 3 stiklines šio nuoviro.
● Sumaišyti 75 g liepžiedžių, 75 g paprastosios avietės lapų ir 75 g juoduogio šeivamedžio žiedų. Valgomąjį šaukštą šio mišinio užpilti stikline verdančio vandens. Gerti stiklinę šilto užpilo nakčiai su medumi.
● Sumaišyti 100 g liepžiedžių, 25 g paprastojo čiobrelio žolės ir 25 g vaistinės ramunėlės žiedų. Valgomąjį šaukštą šio mišinio užpilti stikline verdančio vandens. Gerti stiklinę šilto užpilo nakčiai su medumi.
● Gerti daug obuolių sulčių, atskiestų virintu vandeniu ir pasaldintų medumi.
● Nuo peršalimo, slogos, gripo ir anginos: 4 valgomuosius šaukštus susmulkintų ir džiovintų liepžiedžių užpilti 2 stiklinėmis verdančio vandens. Virti 15 min., po to palikti 20-30 min. ir nukošti, pripilti išgaravusį vandens kiekį. Įdėti pagal skonį medaus ir gerti po stiklinę 2 kartus per dieną.
● Nuo peršalimo, gripo, esant aukštai temperatūrai: 2 arbatinius šaukštelius džiovintų paprastosios avietės uogų suberti į termosą. Užpilti stikline verdančio vandens ir uždengti. Rekomenduojama per vieną valandą išgerti 2-3 stiklines džiovintų uogų arbatos su medumi.
● Nuo peršalimo, gripo, esant aukštai temperatūrai: sumaišyti valgomąjį šaukštą džiovintų paprastosios avietės uogų ir tiek pat mažalapės liepos žiedų. Užpilti 2 stiklinėmis verdančio vandens ir dar 5-7 min. pavirti. Nukošti, gerti po 1/2 stiklinės 3-4 kartus per dieną karštą.
Paskutinis atnaujinimas: 2009-03-30
|