Plikasis saldymedis |
Lot. Glycyrrhiza glabra L.
Sinonimai: lakaryčia, plikasis saldymedis, plikoji rudmenė, sadybžolė, saldžiuška, saldmedis
En. commom licorice, common licorice, common liquorice, cultivated licorice, licorice, licorice-root, liquorice, liquorice root, sweet root, sweetwood, true licorice
Ru. солодка голая, корень лакричника
Pupinių (Ankštinių) - Fabaceae (Leguminosae) šeimos daugiametis, 50-100 (150) cm aukščio žolinis augalas. Šakniastiebis trumpas, storas, pagrindinė šaknis vertikali, 4-5 m ilgio, 10 cm storio. Iš pagrindinės šaknies išauga iki 8-9 m ilgio horizontalūs ūgliai, o iš jų – nauji augalai. Stiebai keli, tiesūs, apaugę trumpais plaukeliais, mažai šakoti, su liaukutėmis arba dygliukais. Lapai turi 3-9 lapelių poras. Lapeliai pailgai kiaušiniški, elipsiški arba lancetiški, su smulkiomis liaukutėmis apatinėje, o kartais ir viršutinėje pusėje. Žiedai lapų pažastyse, susitelkę į kekes. Taurelė vamzdiška, beveik dvilūpė, su 5 smailiais lancetiškais danteliais, iš kurių 2 viršutiniai suaugę ir trumpesni už kitus. Vainiklapiai balsvai violetiniai. Kuokelių 10, iš jų 9 suaugę. Vaisius – pailga, iš šonų suspausta, tiesi arba nežymiai sulenkta, plika arba apaugusi Laukiniais dygliukais, 2-3 cm ilgio ankštis. Sėklos inkstiškos, žalsvai pilkos arba rudos, blizgančios, 3-3,5 mm ilgio. Žydi liepą-rugpjūtį. Vaisiai subręsta rugpjūtį-rugsėjį.
Paplitimas. Lietuvoje savaime neauga.
Veikliosios medžiagos. Plikojo saldymedžio šaknyse ir šakniastiebiuose yra 5,7-23,6% glicirizino rūgšties, 1,3-3,8% gliukozės, 2,5-6,5% sacharozės, 25-30% krakmolo, apie 0,35% eterinio aliejaus, 2-4% asparagino, 3,28% baltymų, 1,65% dervų, 3-4% flavonoidų (iš jų iki 3,0% likviritino, iki 1% likurazido, likviritigenino), iki 30 mg% vitamino C, mineralinių ir dažinių medžiagų.
Paruošimas. Vaistams vartojami 3-15 metų plikojo saldymedžio šakniastiebiai su šaknimis. Jie kasami pavasarį (kovą) arba rudenį (spalio pabaigoje-lapkritį). Šaknys išariamos arba iškasamos, nuvalomos, nuplaunamos ir supjaustomos 30-35 cm ilgio gabalais. Džiovinami atvirame ore saulėje, gerai vėdinamoje patalpoje arba džiovykloje iki 50 °C temperatūroje. Išdžiuvusios šaknys lenkiamos lūžta. Jų paviršius ir vidus turi išlikti šviesiai geltonos spalvos, aitriai saldaus skonio, be kvapo. Tinka vartoti iki 7 metų.
Naudojimas. Saldymedžio šaknų preparatai laisvina vidurius, skatina šlapimo, tulžies išsiskyrimą, veikia priešuždegimiškai. Jais gydomos inkstų, kepenų, kvėpavimo takų (ypač vaikų bronchinė astma) ligos, taip pat egzema, odos ir akių gleivinės uždegimas, alergija, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligė.
Kontraindikacijos. Nepatariama vartoti ilgą laiką.
Paskutinis atnaujinimas: 2009-07-12 |