Pavasarinė raktažolė |
Lot. Primula veris L.
Sinonimai: batutis, dangaus raktai, Jurgio raktai, pavasargė, pirmažiedis, šv. Petro raktai, žmogučiai
En. butterweed, English cowslip, primsrose, cowslip, cowslip primrose, fairy cups, herb peter, key flower, key of heaven, mayflower, our lady‘s keys, oxlip, paigles, palsywort, peagles, petty mulleins, primrose, true cowslip, yellow star of Bethlehem
Ru. первоцвет весенний, первоцвет желтый
Raktažolinių (Primulaceae) šeimos daugiametis, 15-30 cm aukščio žolinis augalas. Stiebo neturi. Lapai pamatiniai, kotuoti, nusileidžiančiais lakšto šonais, pailgai kiaušiniški arba ovališki, raukšlėti, dantytais kraštais, plaukuota apatine puse. Iš lapų skrotelės išauga vienas arba keli belapiai plaukuoti žiedstiebiai su škotišku vienašaliu žiedam. Vainikėlis – išsiplėtusia viršūne vamzdelis, geltonas, su 5 raudonai geltonomis dėmėmis žiotyje, įlinkusia atbraila. Taurele varpeliška, balsva, išsipūtusi, apaugusi pūkuotais plaukeliais; jos danteliai kiaušiniški arba beveik trikampiški. Kuokeliai 5, priaugę prie vainikėlio vamzdelio. Mezginė viršutinė, vienalizdė. Vaisius ruda, kiaušiniška, daugiasėklė dėžutė. Sėklos tamsiai rudos, smulkios, kauburiuotos. Žydi gegužę-birželį.
Paplitimas. Pavasarinė raktažolė sausose pievose, pakelėse, dirvonuose, retuose krūmuose ir miškuose. Sutinkama visuose Lietuvos rajonuose, išskyrus šiaurinius. Apyretė.
Veikliosios medžiagos. Šaknyse yra 5-10% saponinų, 0,08% eterinio aliejaus, glikozidų: primulaverino, primverino, triterpenino junginio primula-genino A; lapuose 2% saponinų, 3 mg% karotino; žieduose saponinų ir flavoninių junginių. Visose augalo dalyse susikaupia daug vitamino C: lapuose iki 5,9%, žieduose 4,76%, apie 7% mineralinių medžiagų.
Paruošimas. Vaistams vartojami raktažolės lapai (Primulae folia), žiedai (Primulae flos) ir šakniastiebiai su šaknimis (Primulae radix). Lapai renkami žydėjimo metu (gegužę-birželį) ir tuojau pat džiovinami pastogėje arba džiovykloje ne aukštesnėje kaip 50 °C temperatūroje. Išdžiūvę lapai turi būti žali, medaus kvapo, saldžiai kartoko, kiek deginančio skonio.
Žiedai renkami žydėjimo pradžioje ir džiovinami ne aukštesnėje kaip 40 °C temperatūroje.
Šakniastiebiai kartu su šaknimis kasami rudenį (rugsėjį-spalį). Iškasti greitai nuplaunami ir džiovinami džiovykloje 40-50 °C temperatūroje. Išdžiuvusi žaliava turi būti rusvos spalvos, silpno kvapo, kiek sutraukiamo kartoko skonio.
Naudojimas. Pavasarinės raktažolės preparatai slopina spazmus, raumenų traukulius, reumato sukeltus skausmus, ramina nervus, skatina šlapimo išsiskyrimą ir prakaitavimą.
Šaknų, žiedų ir lapų nuoviras palengvina atsikosėjimą, vartojamas sergant bronchitu, plaučių uždegimu ir kitomis peršalimo ligomis. Lapų salotos arba jų vandeninis užpilas vartojamas nuo hipovitaminozės ir avitaminozės.
Kontraindikacijos. Pavasarinė raktažolė nevartojama nėštumo metu, sumažėjus kraujo krešumui.
Paskutinis atnaujinimas: 2009-07-12 |