Paprastoji avietė

Lot. Rubus idaeus L.

 

Sinonimai: aviečiai, avietys

 

En. European red raspberry, raspberry, red raspberry, wild raspberry

 

Ru. малина обыкновенная

 

Stiebai 1-2 m aukščio, apvalūs, nusvirusiomis viršūnėmis, tik apatinėje dalyje dygliuoti. Lapai sudėtiniai, neporomis plunksniški, apatiniai iš 5-7 lapelių, viršutiniai – iš 3. Lapeliai kiaušiniški, nelygiai dantyti, smailiomis viršūnėmis, apvaliu arba širdišku pamatu, jų apatinė pusė padengta baltais pūkeliais, viršutinė – plika arba kartais nežymiai plaukuota. Žiedai apie 1 cm skersmens, nusvirę, sukrauti po keletą varpiškuose žiedynuose, balti. Vaisius sudėtinis (uoga), sudarytas iš daugelio šviesiai raudonų pūkuotų vaisiukų, lengvai atsiskiria nuo konusiško žiedsosčio. Žydi gegužę-birželį. Vaisiai prinoksta liepą-rugpjūtį.

 

Paplitimas. Lietuvoje auga miškuose, ypač kirtimuose, pamiškėse, krūmuose. Mėgsta šviesias vietas, derlingus ir drėgnus dirvožemius. Labai dažna.

 

Veikliosios medžiagos. Aviečių uogose yra 2,6-7,1% cukraus, iš to kiekio 0,2-2,2% sacharozės ir 1,8-5,0% monosacharidų (gliukozės ir fruktozės), 1,0-2,2% organinių rūgščių: citrinos, obuolių, salicilo, kaprono, skruzdžių; vitaminų: C – 15,7-30,2 mg%, P – 60 mg%, B, – 20 mg%, PP – 300 mg%, karotino – 0,3% mg; 0,3% rauginių medžiagų, cianino chlorido, eterinio aliejaus, pektininių medžiagų, acetoino, ß-ionono, benzaldehido, mineralinių medžiagų: fosforo, vario, geležies; purinų, ypač daug džiovintose uogose (62,7%). Sėklose yra iki 14,6% riebalų ir 0,7% fitosterino.

 

Paruošimas. Prisirpusios aviečių uogos renkamos (Rubi idaei fructus) liepą-rugpjūtį, lapai (Rubi idaei folium) – birželį-rugsėjį. Uogos džiovinamos paskleistos plonu sluoksniu ant retos medžiagos ar sietų apvytinamos atvirame ore, saulėje, po to džiovinamos krosnyje arba džiovykloje 50 °C temperatūroje. Išdžiūvusios uogos suspaustos saujoje nesukimba ir nenudažo rankos, turi būti be žiedsosčio, 0,75-1,2 cm diametro, kvapios ir saldžios. Iš 1 kg nedžiovintų uogų gaunama 160-180 g sausų. Tinka vartoti 2 metus. Uogas taip pat galima laikyti šaldiklyje -18 °C temperatūroje. Lapai džiovinami pastogėse arba džiovykloje 40-45 °C temperatūroje. Tinka vartoti 1-2 metus.

 

Naudojimas. Avietės mažina karščiavimą, skatina prakaitavimą, slopina uždegiminius procesus, malšina skausmą, mažina cukraus kiekį kraujyje. Jos vartojamos nuo peršalimo, slogos, bronchito, taip pat prakaito ir šlapimo išsiskyrimui skatinti, apetitui gerinti, virškinimo trakto veiklai reguliuoti, vėmimui ir kraujavimui stabdyti, gausių menstruacijų atveju, fiziniam ir protiniam aktyvumui skatinti. Kompresai dedami ant negyjančių odos opų, nudegimų, išsiplėtusių venų mazgų. Avietės stiprina organizmą, veikia tonizuojančiai. Aviečių šakelių viršūnės su lapais vartojamos nuo tų pačių ligų, kaip ir uogos.

 

Kontraindikacijos. Kadangi avietėse yra daug purinų, nerekomenduojama jų vartoti sergant podagra ir nefritu, gastritu, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opa, taip podagra, poliartritu ir osteochondroze. Aviečių lapų arbatos reikėtų vengti nėščiosioms pirmaisiais neštumo mėnesiais.

 


 

Paskutinis atnaujinimas: 2009-06-27

 
Muzika | Masažuotojas Vilniuje, masažai Vilniuje | Vaikų paplūdimio tinklinio treniruotės Vilniuje | Autobusų nuoma | SEO PASLAUGOS | padanguparduotuve.lt | Kvalifikuotas darbas |